Wanneer zowel zonnecrème als anti-muggenproduct moeten aangebracht worden, wat moet dan eerst worden aangebracht?

Indien beide beschermingen samen gewenst zijn, is het aan te raden eerst het zonneproduct aan te brengen, dit 5 à 10 min goed te laten indringen en drogen en vervolgens het muggenproduct aan te brengen. Gebruik daarbij steeds zonneproducten met een hoge beschermingsfactor om de verminderde werking te compenseren.

De meeste experten zijn het er over eens dat het aanbrengen van een insectenwerend middel samen met een zonneproduct de efficiëntie van zonnefilters verlaagt. Bij DEET (N,N-diethyl-m-toluamide) werd een vermindering van de zonneprotectiefactor (SPF) met 30% gemeten. Anderzijds verhogen zonneproducten de absorptie van DEET doorheen de huid [1], wat voornamelijk bij kinderen een potentiële verhoging van toxiciteit inhoudt [2]. Indien beide beschermingen toch samen gewenst zijn, is het aan te raden eerst het zonneproduct aan te brengen, dit 5 à 10 min goed te laten indringen en drogen en vervolgens het muggenproduct aan te brengen. Gebruik daarbij steeds zonneproducten met een hoge beschermingsfactor om de verminderde werking te compenseren [3, 4].

Het gebruik van combinatieproducten van zonnefilters met een insectenwerend middel is in elk geval af te raden. Zonneproducten dienen frequent te worden aangebracht, met een tussentijd van een paar uur of na een partijtje zwemmen.  Insectenwerende middelen worden minder frequent aangebracht.

Referenties:

[1] Gu X, Wang T, Collins DM, Kasichayanula S, Burczynski FJ., In vitro evaluation of concurrent use of commercially available insect repellent and sunscreen preparations., Br J Dermatol. 2005 Jun;152(6):1263-7.

[2] L. Leyssens, Zijn er producten tegen muggen die mogen gebruikt worden bij kinderen onder de 1 jaar? Mag bijvoorbeeld citronella -olie gebruikt worden? , IPSA q-box.

[3] Vernon E. Ansdell, Sunburn, Centers for Disease Control and Prevention  (geraadpleegd op 28 maart 2013)

[4] Anonymous, Insect Repellent Use and Safety in Children, US Food And Drug Administration (geraadpleegd op 28 maart 2013)